Denenmemişliğin ardına bakmaca, düşünülmeyenin peşinden koşmaca !...
Arayış yollarında ruhunu kaybedip, sisler ülkesinde kaybolanı aramaca !...

Duhalar ve Çukçiler - Ren geyiği çobanları

Duhalar ilgili nette geziniyorken, altaki videoya denk geldim, video bir hayli ilginç, videonun sonuda ki Navaho'lunun "nihayet birbirimizi kabulleniyoruz" sözü umarım bir yerlere ulaşır.

Videoda 40.000 yıllık sıradışı bir DNA nın izini sürülürken, Avrupa'dan Asya'ya ve oradan Chukchi 'lere geldiler, oradan da Amerika ve Navaholara kadarda ulaştılar.
Hasılı Chukchi'lerde ren geyiği çobanlığı yapıyorlarmış.



Duhalar olsun, Chukchi'ler olsun kesinlikle sıradışılar, binlerce yıldır ren geyiklerine göre hayatlarını dizayn etmişler.

Alıntı:
Duhalar ya da Tuhalar veya Tsaatanlar
Dünya üzerinde, aynı dili konuşan bir halk gökdelenlerde yaşarken, bankaları, otomobilleri, fabrikaları, polisleri, tankları, okulları varken, diğerleri, rengeyikleriyle ve tüm bunlardan habersiz yaşıyor.
Sayan Dağları’nda yaşayan “Kayıp Türkler” bizim ve bütün insanlığın başlangıcıdır bir anlamda; insanın kaybolmuş özüne sahiptir. Aralarında eşitliğe dayalı, her şeyi paylaştıkları, hiyerarşisiz, özgür, ortaklaşmacı bir ilişki vardır. Dukhalarda, zengin yoksul, suçlu suçsuz, yukarıdaki aşağıdaki yoktur.

Dukhalar için dünyadaki insanlardan çok farklı yaşadıklarını söyleyen Özcan Yüksek, “Tarihöncesini yaşayan ve bizimle aynı dili konuşan bir toplumla karşı karşıyayız” dedi. Yüksek, “Bundan 10 bin yıl önce insanların yaşadığı şekilde yaşıyorlar. Her şeyi ortaklaşa paylaşıyorlar. Aralarında eşitlikçi ilişkiler var. Suç işlenmiyor. Kadın erkekten ya da erkek kadından üstün değil. Rengeyikleriyle birlikte onların vahşi göç yollarında onlarla birlikte dolaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Rengeyiklerinin sütü ve peyniriyle, topladıkları yaban yemişleriyle beslenen bu topluluğun Türk dilini konuşması dikkat çekiyor.
Şaman inançlarını sürdüren Dukhalar, doğa ile çok özel ilişkiler içindeler. Kirlenmesin diye nehirlerde ellerini bile yıkamıyorlar.
İslamiyet öncesi dönemlerde Türkler temizlik için suyu hiç kullanmazlar deniyordu. Bu gerçi mümkün değil; Dukhalar nehirde sabun ve deterjan kullanarak temizlenmiyorlar. Suyu mutlaka bir kovayla dışarı alarak temizlik için kullanıyorlar. Nehir tertemiz…
İhtiyacı olan bitkileri ziyan etmemek için yeter miktarda topluyorlar.
Çevre ile şefkatli bir bağları var. “Çevrende gördüğün her şeyin bir ruhu vardır” diyorlar.

2010 sayımına göre 282 Duha var.

Yazının tamamı için tık'layınız
Alıntı:
Chukchi - Çukçiler
Çukçiler, Sibirya'nın kuzeydoğu ucunda, Rusya Federasyonu'na bağlı Çukotka Özerk Birimi'nde yaşayan halk.
1979 sayımında nüfusları 14.000 olarak tespit edilmiştir.
Çukçi Yarımadası, Kuzey Buz Denizi ile Bering Boğazı kıyılarında yaşarlar.
Yupiklerin ataları muhtemelen Sibirya'nın Bering Boğazı ve Arktik Okyanusu kıyılarında büyük bir alanda yaşıyorlardı ve Çukçi ve Koryak kabilelerinin kuzeye ilerlemesiyle birbirinden kopuk adacıklar halinde kıyılara hapsolunmuştu.

Günümüzdeki Kıyı Çukçilerinin (Anqallyt) büyük bir kısmı muhtemelen Çukçileşmiş Sibirya Yupikleridir.

1989 sayımına göre 15.000 Çukçi var.

Bkz... Çukçiler wiki
Ayrıca burada ki resimler de tablo gibi.
Bkz... Sibirya Yupikleri ya da Yuitler (Asya Eskimoları)
Rusya'ya bağlı Çukçi Yarımadası ile ABD'deki Alaska eyaletine bağlı St. Lawrence Adası'nda yaşayan Yupik kolundan bir Eskimo halkı.
Toplam nufüs 2300

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ruhun tekamülü bedenleşme,
Bedenin tekamülü de doğalaşmadır!


Copyright 2008 - 2024 🇹🇷 @Felasife | Site haritası

Mal sahibi, Mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi!

Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı